דיני משפחה מהווים ענף משפטי רחב היקף שעוסק בחובות וזכויות שנובעות מתוקף המעמד המשפחתי ובמעמד האישי (גירושין, נישואין, יוחסין, דת, הורות ועוד).
דיני המשפחה הנהוגים בישראל שונים באופן מהותי מענפים אחרים בעולם המשפט ונבדלים מהם הן בערכאת השיפוט שנקבעת תוך התייחסות לדת של המתדיינים והן במקורות של הדינים השונים. כך למשל בדיני התעבורה, אין התייחסות שונה לעבריין יהודי, נוצרי או מוסלמי, אך בכל הקשור לדיני משפחה, הרי שמדובר על סיפור שונה לגמרי.

סך הכול נהוג לפעול לפי הדין הדתי בנושאים של נישואים, גירושים, המרת דת, מזונות ילדים ומזונות בני זוג ולפי החוק האזרחי בנושאים של אימוץ, אפוטרופסות, חלוקת רכוש בין בני זוג וירושה. מאחר ומדובר על ענף משפטי מורכב בצורה בלתי רגילה, שלרוב מעורבים בו לא מעט רגשות מטבע הדברים, חשוב לבחור לעבוד מול משרד עורכי דין שמתמחה בתחום ושמחזיק בניסיון רב בטיפול בסוגיות משפטיות מורכבות אלה כמו למשל משרד עורכי דין כהן ושות'.
באילו נושאים עוסקים דיני המשפחה?
על מנת לסבר את האוזן בנוגע לספקטרום הנושאים הרחב בהם מתעסקים משרדים דוגמת משרד עו"ד כהן ושות', בחרנו לפרט אודות חלק מכלל הנושאים על קצה המזלג להלן:
  • נישואים – במדינת ישראל בכל הקשור לנישואין ההתייחסות המשפטית ניתנת לפי הדין הדתי בהתאם לדתם של בני הזוג. כך למשל במידה ומדובר על בני זוג יהודים, מתייחסים לדיני התורה, במידה ומדובר על בני זוג נוצריים, ההתייחסות היא לפי דיני הכנסייה וכן הלאה. כאשר זוג מתחתן, המעמד האישי של בני הזוג משתנה והם הופכים לנשואים. בעקבות זאת, נוצרות חובות מסוימות כמו גם זכויות מסוימות בין בני הזוג.
     
  • חלוקת רכוש – תחום זה עוסק באופן שבו יש לחלק את הרכוש המשותף של בני הזוג לאחר הגירושין. מדובר על תחום מורכב מאין כמוהו שנחשב לדינמי ביותר. לפי פסיקת בג"ץ, לגבי חלוקת רכוש לאחר הגירושים, חלה החובה על בית הדין הרבני לפסוק בהתאם לחקיקה האזרחית.
     
  • ירושה ועיזבון – תחום מורכב ביותר שעוסק בחלוקת הרכוש והנכסים של האדם לאחר מותו.
     
  • אימוץ ילדים – בשנת 1981 נחקק בישראל חוק אימוץ ילדים שבא להסדיר את נושא האימוץ מבחינה משפטית. החוק מתייחס לאספקטים שונים בנושא זה, החל מכשירות המאומץ והמאמץ וכלה בדרכי הפיקוח על תחום האימוץ בישראל.
     
  • הסדרי ראייה – הסדרי ראייה הם ההסכמים לפיהם נקבע באילו מועדים יכול ההורה שלא קיבל את המשמורת על ילדיו לאחר הגירושים לראות את ילדיו.
     
  • מזונות -  הסדרה של התשלום אותו צריך לשלם אחד מבני הזוג (ברוב המוחלט של המקרים מדובר על הגבר) לאחר הגירושין במטרה לסייע בכלכלת הילדים המשותפים ולעתים גם בכלכלת ההורה השני.
     
  • אפוטרופסות – באופן עקרוני ההורים הם למעשה האפוטרופוסים הטבעיים של הילדים שלהם כל עוד הם קטינים. עם זאת, לצד אפוטרופסות טבעית, ישנם מצבים רבים שדורשים מינוי אפוטרופוס מבחינת החוק. בין היתר מדובר על קטין ששני הוריו הלכו לעולמם, בגיר שלא מסוגל לדאוג באופן זמני או קבוע לענייניו ואין אדם אחר שמוכן או מוסמך לדאוג לענייניו במקומו ועוד.
 
תל אביב, ז'בוטינסקי 1002  |  טלפון: 03-5654321

עקבו אחרינו